zondag 26 juli 2009

Vrijspreker verkondigt onzin over Codex Alimentarius

De website Vrijspreker.nl besteedt regelmatig aandacht aan de Codex Alimentarius, een verzameling regels die betrekking hebben op ons voedsel. Hierbij verspreidt de site Vrijspreker op de hoofdpunten informatie die pertinent onwaar is.

Vrijspreker somt in het artikel “Codex Alimentarius: De wet op ons voedsel” de kernpunten op met betrekking tot de invoering van de Codex Alimentarius op 31 december 2009. Dit zijn:


• Vitamines, mineralen en kruiden worden VERBODEN
• Natuurlijke geneeswijzen en alternatieve medicijnen en supplementen worden VERBODEN, omdat de Codex stelt dat deze gevaarlijk zijn
• Elk dier dat als voedsel gebruikt wordt, MOET behandeld zijn met antibiotica en exotische groeihormonen
• Elk gewas dat voor voedsel gebruikt wordt, MOET zijn bespoten met pesticiden
• AL het voedsel MOET zijn bestraald


De informatie die hier wordt gegeven is onjuist. Vitamines, mineralen en kruiden worden namelijk niet verboden.

Dieren hoeven niet met hormonen te worden behandeld, gewassen hoeven niet te zijn bespoten met pesticiden, in de biologische landbouw is dit zelfs verboden, en het voedsel hoeft niet bestraald te zijn.

De juiste informatie over deze stoffen die met het voedsel te maken hebben wordt gegeven door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Hormonen
Over het toedienen van hormonen aan dieren meldt een woordvoerder van het ministerie dat een aantal hormonen veilig zijn om te eten, maar dat die niet “moeten” worden toegediend.

“Producten afkomstig van dieren die met deze hormonen (in een bepaalde lage dosering) zijn behandeld zouden veilig zijn om te eten. Ook van twee niet-natuurlijke hormonen, zeranol en trenbolon, stelt JECFA dat het gebruik ervan in runderen veilig is. Deze uitspraak betekent dat het wetenschappelijk comité vindt dat deze stoffen gebruikt mogen worden, en dus zeker niet dat dit moet.”

Doorstraling
Over de doorstraling van voedsel geeft het ministerie antwoord op de vraag: “Klopt het dat al het voedsel moet zijn doorstraald?”
“Nee, dit klopt niet. Voedseldoorstraling is (naast andere methoden) slechts één techniek waarvoor gekozen kan worden om de veiligheid en houdbaarheid van voedsel te verhogen.”

“Het is dus een conserveringsmethode waar in sommige omstandigheden voor gekozen kan worden, het is dus zeker geen verplichting om deze te gebruiken.”

Vitamines en mineralen
“Klopt het dat alle vitaminen en mineralen vanaf december 2009 verboden worden?
Uit berichten in de media zou blijken dat de Codex Alimentarius per 31 december 2009 vitaminen en mineralen zou verbieden en dat geen enkel land hierop invloed zou kunnen uitoefenen.

Deze berichten zijn niet waar. De regelgeving voor voedingssupplementen zoals die nu al geldig is in Nederland verandert niet per 31 december 2009.”

Pesticiden
Het ministerie meldt: “Europa heeft eigen regelgeving met betrekking tot de toelating en het gebruik van pesticiden, met bijbehorende MRLs. Uitgangspunten bij het vaststellen van de EU MRLs zijn hetzelfde als voor Codex, ze moeten de veiligheid van consument en toepasser garanderen en mogen niet hoger zijn dan de gehalten die achterblijven bij een juist gebruik van het pesticide.

De EU heeft voor meer pesticiden dan de Codex MRLs vastgesteld. Er staat echter nergens dat deze pesticiden gebruikt moeten worden.”

MRLs zijn Maximale Residu Limieten. Dit zijn de resten van pesticiden die in of op groente, fruit of granen aanwezig mogen zijn.

De site van het ministerie van Landbouw
http://www2.minlnv.nl/lnv/algemeen/vvm/codex/meest_gestelde_vragen.shtml

Er is ook een site die door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt beheerd over de Codex:
http://www.codexalimentarius.nl/


Codex Alimentarius
De Codex Alimentarius (Latijn voor "voedselboek") is een verzameling standaards en richtlijnen met betrekking tot voedsel, productie van levensmiddelen en voedselveiligheid.

De Codex stelt standaards en richtlijnen op voor alle vormen van voeding, consumentenproducten, halfproducten en grondstoffen. De meeste aandacht is er voor voedsel dat aan consumenten verkocht wordt.

Naast normen voor specifiek voedsel, bevat de Codex algemene normen voor zaken als voedseletikettering, voedselhygiëne, additieven voor levensmiddelen, grenswaarden voor pesticiden, en procedures om de veiligheid van voedselverwerking te beoordelen.

Het bevat ook richtlijnen voor officiële import- en exportcontroles en certificatiesystemen voor voedsel.

Dat vitamines, mineralen en kruiden worden verboden, dieren met hormonen moeten bewerkt, gewassen moeten worden bespoten met pesticiden en het voedsel bestraald moet zijn, zoals de site Vrijspreker beweert, is onzin.

Robvandam (Robson)