Op de tentoonstelling “Zoek naar leven” jagen ze in wetenschappelijk centrum NEMO in Amsterdam bliksem door een Oersoep om zo aminozuren te maken. Dit zijn de bouwstenen van het leven.
Wat precies de Oersoep is, dat is niet helemaal duidelijk, maar men heeft de ingrediënten water, ammoniak, methaan en waterstof in een bol gestopt om het na te bootsen. Het is niet zeker of er leven uit komt.
Miller-Urey experiment
De Technische Universiteit Eindhoven doet samen met NEMO in dit onderzoek een poging om het beroemde Miller-Urey experiment te herhalen.
In 1953 toonden deze Amerikaanse wetenschappers aan dat er bouwstenen van eiwitten – aminozuren - kunnen ontstaan wanneer men simpele stoffen onder bijzondere omstandigheden mengt.
Hun mengsel van water, ammoniak, waterstof en methaan werd bestookt met elektrische vonken. Dit is volgens NEMO mogelijk vergelijkbaar met de omstandigheden op aarde 4 miljard jaar geleden. Al na een week ‘groeiden’ in deze oersoep aminozuren.
NEMO
In 1997 werd NEMO geopend. Het is het grootste science center van Nederland. Het is een unieke plek in Amsterdam die bestaat uit vijf verdiepingen vol wetenschappelijke en technologische doe- en ontdekdingen.
Een woordvoerder van NEMO zegt: “Al ruim tien jaar levert NEMO het bewijs: science is boeiend en fascineert. En science center NEMO is dè plek om spelenderwijs bezig te zijn met wetenschap en technologie.”
En nu maar hopen en afwachten of er leven in de brouwerij komt.
De prachtige site van NEMO
http://www.e-nemo.nl/?
(Robvandam)
zaterdag 9 mei 2009
Abonneren op:
Posts (Atom)